Werkgroep Rasstandaarden bespreking

Onder impuls van Mevr Duerinck A. werd een werkgroep opgericht om de originele standaarden zo op te stellen dat er geen ruimte is voor interpretaties. De laatste jaren werden er op shows nogal een loopje genomen met de standaarden en ontstond er een nieuw en een oud type kat.

Het eerste ras dat onder de loep werd genomen was de Noorse boskat. Er werd voor dit ras gekozen omdat het hier een natuurras betreft, een ras die door natuurlijke mutatie is ontstaan. Die standaard willen heel wat fokkers behouden. Men wil geen toestanden waarbij door kruising met andere rassen nieuwe types ontstaan.

Een aantal fokkers uit België, Nederland en Duitsland, alsook een aantal keurmeesters kwamen bij elkaar met hun katten, om de rasstandaard te bekijken en te bespreken. Iedereen kon zijn mening kwijt en had inspraak. Stap voor stap werden de punten aangehaald en door middel van de aanwezige katten bekeken en besproken.

Heel wat ernstige liefhebbers van de Noorse Boskat waren het er over eens dat er tegenwoordig en vroeger reeds teveel gefokt wordt en werd naar “eigen interpretatie”. Door inkruising van de Orienal HLH werd in Zweden zo een 25 jaar geleden al geprobeerd om andere kleuren zoals cinnamon, fawn enz.. te verkrijgen en op shows te laten goedkeuren. De kleuren zijn tot hier toe nog niet goedgekeurd, en hopelijk zal dat dit ook nooit gebeuren. Het resulteerde wel in lange koppen, totaal uit balans, andere vachten, oren die ergens verdwaald te laag op de kop staan en veel te groot zijn, te lange snuiten met pinch enz… Het verbazende hieraan is dat vele keurmeesters hierin meegaan, vooral bij TICA en FIFE. Fife is nochtans de overkoepelende organisatie. Deze extremelingen die afwijken van de rasstandaard en omdat bepaalde keurmeesters daar een voorkeur aan hebben is niet een  verbetering van het ras maar heeft eerder een doel om  podiumplaatsen en prijzen in de wacht te slepen. Er wordt ook teveel nadruk gelegd op het wassen van de Noorse Boskat, wederom vooral bij de Fife. Dit is gewoon uit den boze. Bij de Onafhankelijke Clubs bestaat de indruk dat er beter wordt gekeurd, maar niet altijd. Vooral de oren moeten hier altijd groot zijn, terwijl dit niet hoort te zijn. Ook laten veel keurmeesters zich leiden naar hun voorkeur naar kleur. Dit mag niet, het type primeert. Het specifieke kenmerk, de triangel is dikwijls ver te zoeken op het podium. Er is veel meer aan een Noor dan enkel de rechte neuslijn.

Een tweede hekelpunt was de kleur Amber. Na lang overleg werd aanvaard dat het hier naar alle waarschijnlijkheid om een mutatie gaat en werd het uiteindelijk alsnog aanvaard voor de standaard. Er zijn DNA proeven die dit zouden bewijzen.

Voor zij die zich willen verdiepen in de Noorse boskat is een heel interessant naslagwerk te bekomen.

Met deze zouden wij willen voorstellen om deze extremelingen een andere naam als ras te geven. Ze zijn de naam Noorse Boskat niet waardig. 

Misschien een voorstel aan de Fife doen. 

Het is nodig, want door de vele foto’s die wij zien in de media worden de lange koppen met pinch en de te grote en te laag geplaatste oren steeds populairder.

 

 

 

Deelnemers :

 

Andrea Deurinck

Diana Kersenboom

Melanie Natrop

Reina Van Der Heiden

Ingrid Van Beeck

Yvanka Mentinck

Caroline De Vos

Ingrid Van Deursen

Françoise Huberlant

Eva Ewald

Karin Rooimans

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Van Rafelghem Depoorter (vrijdag, 09 februari 2018 10:41)

    Dit schrijven om terug contact proberen te nemen met Andrea Duerinck. Wij hebben nog twee poezen van haar gehad, Freya en Thora Van Loth Loriën.
    Indie ze dat wenst kan ze ons bereiken op tel nr. 050 361054, 0486872049 of per email. Hildevr@pandora.be
    Groetjes, Frank en Hilde